Hydraulische schijfremmen
De verschillende remsystemen
Vorige artikel

Ontdek de verschillende versnellingen

Keuze voor versnellingen: Traploos schakelen

Welke soort versnelling op je E-bike? Bij een elektrische fiets spelen de versnellingen een belangrijkere rol dan bij een normale fiets. Zo kunnen de versnellingen invloed hebben op de positie van de motor, het type kettingkast en het onderhoud van de fiets. Heb je al moeite met kiezen? QWIC vertelt je graag iets meer over de meestvoorkomende drie versnellingen:

Naafversnelling
De naafversnelling is op dit moment de meest voorkomende versnelling op de elektrische fiets, hierbij zijn alle tandwielen verborgen in de naaf van het achterwiel.

Een voordeel van de naafversnelling is dat de ketting afgesloten is, waardoor de ketting stof- en vochtvrij blijft. Doordat de tandwielen van plaats wisselen en niet de ketting kun je rustig door de versnellingen schakelen wanneer je niet trapt. Tijdens het trappen maakt de naafversnelling ook gebruik van ‘schakelhulp’ dit zorgt voor een korte onderbreking bij het schakelen, waardoor de naafversnelling niet kan beschadigen. De meest gangbare aantal versnellingen bij een elektrische fiets is 3, 7 en 8. Dit heeft te maken met de benodigde weerstand bij de hogere snelheden van een e-bike.

Een belt-drive of een riemaandrijving is ook in combinatie mogelijk met de naafversnelling, wat als voordeel heeft dat de e-bike weinig tot geen onderhoud nodig heeft. De QWIC Performance MN380, Performance MA11 Speed, Premium MA8 en de Urban R1 zijn uitgerust met een riemaandrijving/beltdrive. Kijk hier voor meer informatie over de Beltdrive.

Derailleurversnelling
De derailleurversnelling is door de hoeveelheid versnellingen en lichte gewicht ideaal voor gebruik in heuvel- en bergachtige gebieden.

Bij de derailleurversnelling wordt er geschakeld tussen de versnelling door middel van een ‘schakelmechanisme’ waarbij de ketting van tandwiel wisselt. De derailleurversnelling is een open schakelsysteem dat werkt met verschillende formaten tandwielen. Dit zorgt er ook voor dat de elektrische fiets goed toegankelijk is voor onderhoud en afstellingswerk, echter vergt dit wel meer onderhoud dan een naafversnelling. Het is dan ook belangrijk om met enige regelmaat een servicebeurt bij de QWIC dealer te plannen.

Traploos versnelling
De traploze versnelling is een automatische versnelling met een zeer groot aantal standen. Dankzij het grote schakelbereik fiets je altijd met de juiste weerstand. Het traploos schakelsysteem is ideaal in combinatie met een elektrische fiets, dankzij de hogere snelheden. Het grote schakelbereik biedt immers de nodige weerstand, ook op hogere snelheid. Dankzij de juiste weerstand is de elektrische fiets zeer efficiënt en is een hogere actieradius mogelijk. De QWIC Performance MN380 en Premium MN380 zijn uitgerust met een traploze versnelling.

Volgende artikel
Man checkt bandenspanning e-bike
Onderhoud van mijn e-bike