Naafversnelling

Ontdek de voor- en nadelen van een e-bike met naafversnelling

Wat is een naafversnelling?

Een naafversnelling is een versnellingssysteem dat geheel in de naaf van het achterwiel is weggewerkt. Doordat deze versnellingsmechaniek in de naaf verwerkt is, is het systeem vrij onderhoudsarm. Het systeem zit namelijk opgesloten in de behuizing van de naaf, en werkt stof- en vochtvrij. Dit is vooral ideaal voor stadsfietsen en is tevens ook het grote voordeel tegenover een derailleurversnelling.

Hoe werkt het?

-> Combinatie mogelijk met middenmotor of voorwielmotor.
-> Schakelen in onbelaste toestand
-> Vast aantal versnellingen

versnellingsnaaf van QWIC stadsfiets

Schakelen met een naafversnelling

Schakelen in onbelaste toestand

Waar je bij een derailleurversnelling tijdens het trappen moet schakelen, gebeurt het schakelen met een naafversnelling in onbelaste toestand door kort geen kracht op de trappers te zetten. Dus ook in stilstand kun je schakelen. Dit soort versnellingsnaven gaan eigenlijk sneller kapot wanneer je schakelt tijdens het trappen, denk maar aan een auto waarbij je zou schakelen zonder eerst te koppelen.

Opmerking: Bij vrijwel al onze QWIC e-bikes met middenmotor is er een schakelsensor of versnellingssensor aanwezig. Deze sensor detecteert het schakelmoment en zet de motor voor 0.5 seconden uit. Hierdoor kan de naaf onbelast van versnelling veranderen, wat zeer bevorderlijk is voor de levensduur.
-> Let op: Je voelt de motor soms effectief voor een halve seconde uitvallen, maar door de korte duur heb je er geen last van.

stuur van elektrische fiets

Vast aantal versnellingen

7 of 8 versnellingen – Nexus versnellingsnaaf

De Nexus versnellingsnaaf vind je bij de meer luxe en stedelijke e-bikes binnen het Comfort segment van QWIC. Hierbij kan men kiezen voor 7 of 8 versnellingen. Bij een naaf met zeven versnellingen is het schakelbereik 244%. Bij een naaf met acht versnellingen stijgt het schakelbereik naar 307%.

11 versnellingen – Shimano Alfine

De Alfine naaf kun je misschien het beste omschrijven als het beste van twee werelden. Zo is de naaf gesloten en dus onderhoudsarm, maar wel een van de lichtst rijdende en meest lichtgewichte naven op de markt, waardoor deze te vergelijken is met een derailleurversnelling. Deze naaf zit verwerkt in de Performance MA11 Speed van QWIC en heeft met 11 versnellingen een schakelbereik van 409%.

Wat is schakelbereik?

Het schakelbereik geeft aan wat het verschil is tussen de lichtste en zwaarste versnelling. Bijvoorbeeld 380% schakelbereik betekent dat de lichtste versnelling 3.8 meer omwentelingen maakt dan de zwaarste versnelling van een e-bike.

Voor-en nadelen

Voordelen van naafversnelling

+ Zeer onderhoudsvriendelijk
+ Schakelen kan ook in stilstand
+ Versnellingssysteem is mooi intern verwerkt
+ Automatische naafversnelling mogelijk

Nadelen van naafversnelling

– Bij QWIC niet te combineren met achterwielmotor
– Iets meer weerstand dan bij een derailleurversnelling
– Verwisselen van achterwiel is moeilijker
– Zwaarder in gewicht dan een derailleur

 

Traploze versnelling

Een versnelling in de naaf kan ook een traploze versnelling zijn. Een traploze versnelling kan dan weer met een handmatig of automatisch systeem. Lees er snel meer over!

Lees meer over traploze versnelling

E-bike begrippen

Heb je alles begrepen?

Bovenstaande tekst omvat meerdere specifieke e-bike begrippen. Weet je niet goed wat deze betekenen? Klik dan onderaan voor meer informatie.

-> Derailleurversnelling | Lees hier meer

-> Middenmotor | Lees hier meer

-> Voorwielmotor | Lees hier meer

-> Achterwielmotor | Lees hier meer

-> Automatische versnelling | Lees hier meer

  • Award winning design

    nationaal & internationaal erkend

  • Vakmanschap

    vernieuwend van Nederlandse bodem

  • 750+ verkooppunten

    de beste service altijd dichtbij

Blader door de digitale brochure!

NIEUW | QWIC brochure 2023

Bekijk de QWIC brochure