Versnelling elektrische fiets

Bij e-bikes zijn er verschillende versnellingen mogelijk. Lees er hier alles over!

Er zijn drie type fietsversnellingen

De versnelling van een elektrische fiets speelt een belangrijke rol in de gewenste rijkwaliteit. Voordat je een elektrische fiets kiest, is het dus belangrijk om te bepalen welk soort versnellingssysteem jij het leukst vindt.

Het type versnelling van een elektrische fiets is bepalend voor andere componenten, zo beïnvloedt het de positie van de motor, de uitvoering van de kettingkast en het onderhoud van jouw e-bike.

Je kan kiezen voor een e-bike met:

 1. Derailleurversnelling
 2. Naafversnelling
 3. Traploze (naaf)versnelling

Derailleurversnelling

Vooral de sportieve fietser kiest voor een elektrische fiets met derailleurversnelling. In principe is de derailleurversnelling een systeem met het minste weerstand en dus erg licht, maar wel best onderhoudsgevoelig.

Tevens is het de enige versnelling die je met elke ligging van de motor (voor, midden en achter) kunt combineren, dus ook met een achterwielmotor. Bij een achterwielmotor is er namelijk geen plaats over voor versnellingen in de naaf. Vooral sportieve fietsers houden enorm van de combinatie derailleurversnelling met achterwielmotor, zo zegt men vaak het échte “fietsgevoel” te ervaren.

Lees meer over derailleurversnelling

Naafversnelling

Bij een naafversnelling is het versnellingssysteem geheel in de naaf van het achterwiel weggewerkt. Doordat deze versnellingsmechaniek in de naaf verwerkt is, is een naafversnelling vrij onderhoudsarm. Het tandwielsysteem zit namelijk opgesloten in de behuizing van de naaf, en werkt stof- en vochtvrij. Dit is dan ook vooral ideaal voor stadsfietsen en is hiermee meteen het grote voordeel tegenover een derailleurversnelling.

Lees meer over naafversnelling

Traploze versnelling

Een automatische of traploze versnelling kun je instellen in twee varianten: een handmatig of automatisch systeem. 

Voor beide varianten geldt dat de e-bike niet gebonden is aan een vast aantal versnellingen, maar zijn er oneindig veel versnellingen toepasbaar. Hierdoor fiets je altijd in de perfecte fietsversnelling.

Lees meer over traploze versnelling

 • Ruim 650 QWIC dealers

  de beste service altijd dichtbij

 • Design

  vernieuwend van Nederlandse bodem

 • Prijswinnend

  nationaal en internationaal erkend

Cover QWIC brochure 2021

Blader door de digitale brochure!

QWIC brochure 2021

Bekijk de QWIC brochure