Traploze versnelling

Ontdek de voor- en nadelen van een e-bike met traploze versnelling

Wat is een traploze versnelling?

Een traploze versnelling is een versnellingssysteem zonder een vast aantal versnellingen. Het aantal versnellingen is oneindig. Hierdoor fiets je altijd in de perfecte versnelling, volledig naar jouw wens. Traploos betekent “continu regelbaar”, dit wil zeggen dat je met een traploze versnelling in elke toestand kunt schakelen; dus ook tijdens het trappen en in stilstand.

Een traploze versnelling kan werken met een handmatig schakelsysteem (via een draaischakelaar op het stuur) of een automatische versnelling.

Hoe werkt het?

-> Combinatie mogelijk met middenmotor of voorwielmotor.
-> Schakelsysteem is continu regelbaar
-> Oneindig aantal versnellingen
-> Schakelen: manueel of automatisch

Manuele traploze versnelling

Een traploze versnelling kun je handmatig via een draaischakelaar aan het stuur bedienen. Doordat een traploze versnelling over oneindig veel versnellingen beschikt, heb je geen tussenschakelingen nodig om de ideale versnelling te bereiken, maar kun je snel en eenvoudig door het hele bereik heen draaien.

De Atlas Belt van QWIC is uitgevoerd met een traploze versnellingsnaaf met 380% schakelbereik. Dit versnellingssysteem beschikt echter niet over een automatische bediening.

Wat is schakelbereik?

Het schakelbereik geeft aan wat het verschil is tussen de lichtste en zwaarste versnelling. Bijvoorbeeld 380% schakelbereik betekent dat de lichtste versnelling 3.8 meer omwentelingen maakt dan de zwaarste versnelling van een e-bike.

Automatische versnelling

Bij een automatische versnelling heb je de optie om het versnellingssysteem automatisch in te stellen. Dit betekent dat je jouw fiets zelf niet langer hoeft te bedienen om van versnelling te veranderen. Via het display van jouw e-bike stel je een gewenste trapsnelheid in, vervolgens doet het versnellingssysteem de rest.

Hoe werkt een automatische versnelling?

Ga je berg op, dan wordt de weerstand verminderd. Fiets je berg af, dan schakelt de fiets automatisch naar een hogere versnelling. Zodra je in stilstand staat, schakelt het systeem de versnelling meteen weer terug zodat je later opnieuw comfortabel op gang komt. En wens je toch handmatig te kunnen schakelen, kun je met een enkele druk op de knop het manuele schakelprogramma activeren.

QWIC e-bikes met automatische versnelling
De Premium Q van QWIC werd begin 2020 gelanceerd met 100 Limited editions. Deze 100 exclusieve Premium Q modellen beschikken als eerste QWIC fietsen over een automatisch versnellingssysteem. Op dit moment is de Premium Q Limited Edition uitverkocht.

Voor- en nadelen

Voordelen van traploze versnelling

+ Bijna volledig onderhoudsvrij
+ Kan zeer hoge krachten aan
+ Oneindig aantal versnellingen; altijd de perfecte versnelling
+ zeer nauwkeurig
+ Schakelen kan in elke toestand; ook tijdens het trappen en in gedeeltelijk in stilstand*
+ Automatische versnelling mogelijk

Nadelen van traploze versnelling

– Versnellingsnaaf is zwaarder
– Systeem vraagt meer van motor, hierdoor kleinere actieradius
– Veel manueel schakelwerk van zeer lichte stand naar zwaardere stand


*Schakelen kan gedeeltelijk in stilstand: In stilstand heb je niet het volledige schakelbereik. Je kan vanuit stilstand ongeveer tot 50% van je schakelbereik op of terug schakelen.

E-bike begrippen

Heb je alles begrepen?

Bovenstaande tekst omvat meerdere specifieke e-bike begrippen. Weet je niet goed wat deze betekenen? Klik dan onderaan voor meer informatie.

-> Middenmotor | Lees hier meer
-> VoorwielmotorLees hier meer
-> Actieradius | Lees hier meer

  • Award winning design

    nationaal & internationaal erkend

  • Vakmanschap

    vernieuwend van Nederlandse bodem

  • 750+ verkooppunten

    de beste service altijd dichtbij

Blader door de digitale brochure!

NIEUW | QWIC brochure 2023