Europees onderzoek: Elektrische fiets blijkt gezonder dan gewone fiets
Vorige artikel

Elektrische fiets met rotatiesensor of krachtsensor?

Outdoor sfeerbeeld Performance RD10 rijdend

Kies je voor een elektrische fiets met rotatiesensor en/of krachtsensor? Dit is een belangrijke vraag tijdens het zoeken naar jouw gewenste e-bike. Maar wat is nu precies het verschil?

Bij e-bikes werkt de gehele fietsondersteuning op basis van signalen tussen het display, de motor en de accu. Na het aanzetten van je display, activeer je de effectieve ondersteuning van de elektromotor door te starten met trappen. Door middel van een sensor begrijpt de motor dat de e-bike in beweging is en dat je dus aan het fietsen bent. Er zijn echter twee verschillende sensoren: een rotatiesensor en krachtsensor.

Rotatiesensor
Een rotatiesensor registreert de draaiing van de trapas en meet het aantal keer dat je pedalen binnen een bepaalde tijd ronddraaien. De trapfrequentie dus. Vanaf een bepaalde frequentie weet de motor dat je aan het fietsen bent en schakelt het de trapondersteuning in.

Voordeel: De ondersteuning start meteen zodra je begint met trappen
Nadeel: De ondersteuning is minder nauwkeurig afgestemd op jouw handelingen

 

Krachtsensor
Net zoals de rotatiesensor stuurt de krachtsensor signalen naar de motor zodra je begint te trappen. Maar zoals het woord luidt, meet deze sensor ook met hoeveel kracht je aan het fietsen bent. Wanneer de krachtsensor bijvoorbeeld merkt dat je bij een bepaalde trapfrequentie zelf meer kracht moet inzetten, wordt de ondersteuning krachtiger. Dit is enorm handig wanneer je plots wind tegen hebt, een bepaalde helling op moet of uit stilstand vertrekt.

Voordeel: De ondersteuning voelt natuurlijk aan en reageert direct op jou als rijder
Nadeel: De motor moet harder werken en dit heeft invloed op de actieradius van je fiets

 

Ontdek hier onze elektrische fietsen!

Volgende artikel
QWIC reclamemast naast A1
Mediacampagne zomer 2019