De temperatuur heeft een grote invloed op zowel de levensduur als op de capaciteit van je elektrische fietsaccu. Het is dus een kwestie van balanceren tussen capaciteit en levensduur als het op aandachtspunten aankomt. Hoge temperaturen kunnen een negatief effect hebben op de levensduur van accu’s, maar wel voor een hogere capaciteit zorgen. Bij lagere temperaturen is het dan weer juist andersom. Daarom dat de standaardtemperatuur, tevens de meest optimale temperatuur, rond de 20°C is.
Capaciteit – Hoe kouder het is, hoe kleiner je accucapaciteit
De algemene Wh waarde van een accu is gebaseerd op een kamertemperatuur van 20°C. Wanneer de temperatuur daalt, daalt ook de beschikbare capaciteit van je accu.
Stelling: bij 0°C zal de capaciteitsafname ongeveer 20% zijn. Dit wil zeggen dat als je bij een normale temperatuur 50 km haalt, je bij 0°C een totale afstand van 40 km kunt afleggen.
In andere woorden; bij 0°C heeft een volledig opgeladen accu ongeveer 80% van zijn maximale capaciteit. Bij -10°C kan dit verder afnemen tot 60%.
Let op: Houd er rekening mee dat jouw e-bike zich in de winter mogelijk sneller uitschakelt dan normaal. Dit terwijl het display wellicht nog vulling weergeeft.
Deze temperatuursinvloeden zijn echter tijdelijk, want zodra het weer warmer wordt, stijgt ook de beschikbare capaciteit terug mee.
Vuistregel: Bij elke graad onder de 20°C neemt de accucapaciteit met 1% af. Dus wanneer het buiten 7°C is, presteert de accu 13% minder goed.
Levensduur van accu’s bij hoge temperaturen
Een hoge temperatuur heeft een negatieve invloed op de levensduur van een accu. Dit geldt voor alle accu’s en batterijen. Denk maar aan de accu van je telefoon of laptop.
Bij te hoge temperaturen kan de levensduur dus afnemen. Voor een keertje kan een blootstelling hieraan uiteraard geen kwaad, maar tijdens warme zomerdagen parkeer je de elektrische fiets bij voorkeur in de schaduw.