Krachtsensor en rotatiesensor

Wat is het verschil tussen een rotatie- en krachtsensor?

Kiezen voor een e-bike met rotatiesensor en/of krachtsensor?

Kies je voor een elektrische fiets met rotatiesensor en/of krachtsensor? Het type sensor van een elektrische fiets is zeer bepalend voor de rijervaring. Maar wat is nu precies het verschil?

Bij e-bikes werkt de gehele fietsondersteuning op basis van signalen tussen het display, de motor en de accu. Na het aanzetten van het display, activeer je de effectieve ondersteuning van de elektromotor door te starten met trappen. Door middel van een sensor begrijpt de motor dat de e-bike in beweging is en dat je dus aan het fietsen bent.

Er zijn twee verschillende sensoren: rotatiesensor en krachtsensor.

Opmerking: Kiezen tussen een rotatiesensor en krachtsensor is niet bij alle e-bikes nodig. Er zijn namelijk ook e-bike modellen met zowel een roatiesensor als krachtsensor.

E-bike met rotatiesensor

Wat is een rotatiesensor?

Een rotatiesensor registreert de draaiing van de trapas en meet het aantal keer dat je pedalen binnen een bepaalde tijd ronddraaien. De trapfrequentie dus. Vanaf een bepaalde frequentie weet de motor dat je aan het fietsen bent en schakelt het de trapondersteuning in.

Doordat de trapondersteuning pas vanaf een bepaalde frequentie of na de eerste wielomwenteling merkbaar is, geeft een e-bike met rotatiesensor dus met vertraging ondersteuning. Wanneer je stopt met trappen of moet remmen, is de ondersteuning daarom ook enkele seconden langer voelbaar.

Voordeel: De ondersteuning start meteen zodra je begint met trappen
Nadeel: De ondersteuning is minder nauwkeurig afgestemd op jouw handelingen

Vrouw fiets op Premium i MN7+Belt

E-bike met krachtsensor

Wat is een krachtsensor?

Net zoals de rotatiesensor stuurt de krachtsensor signalen naar de motor zodra je begint te trappen. Een e-bike met krachtsensor meet daarnaast ook met hoeveel kracht je aan het fietsen bent.

Voorbeeld: Wanneer de krachtsensor merkt dat je bij een bepaalde trapfrequentie zelf meer kracht moet inzetten, wordt de ondersteuning krachtiger. Dit is vooral handig wanneer je plots wind tegen hebt, een helling op moet of uit stilstand vertrekt.

Voordeel: De ondersteuning voelt interactief en natuurlijk aan. De ondersteuning reageert direct op jou als rijder.
Nadeel: De motor moet harder werken. Dit heeft invloed op de actieradius van jouw fiets.

E-bike begrippen

Heb je alles begrepen?

Bovenstaande tekst omvat meerdere specifieke e-bike begrippen. Weet je niet goed wat deze betekenen? Klik dan onderaan voor meer informatie.

-> Accu | Lees hier meer

-> Motor | Lees hier meer

-> Fietsremmen | Lees hier meer

-> Actieradius | Lees hier meer

  • Award winning design

    nationaal & internationaal erkend

  • Vakmanschap

    vernieuwend van Nederlandse bodem

  • 750+ verkooppunten

    de beste service altijd dichtbij

Blader door de digitale brochure!

NIEUW | QWIC brochure 2023