E-bike trapondersteuning

Lees hier meer over de trapondersteuning van jouw elektrische fiets

Elektrische trapondersteuning

Een e-bike voorziet jou van elektrische trapondersteuning. Zo geeft de motor jou een duwtje in de rug, wat het fietsen stukken makkelijker én sneller maakt. 

De mate van trapondersteuning is afhankelijk van hoe snel je fietst, de gekozen ondersteuningsstand en de lading van de accu. De ondersteuning van een e-bike motor is wettelijk begrensd op 25 km/h of 45 km/h bij Speed pedelecs.

Wanneer je de maximum snelheid nadert, zal de ondersteuning van de motor geleidelijk afnemen. Je kan sneller fietsen, maar dit zal dan geheel op eigen kracht zijn.

Hoe activeer en bedien je de ondersteuning?

Via het display of de console van jouw e-bike kun je de elektrische ondersteuning van de fiets activeren. Vervolgens kun je via de console de ondersteuning bedienen en een gewenste stand selecteren. 

Hoe je jouw e-bike precies kunt bedienen, hangt af van het type console. 

Premium Q e-bike van QWIC

Tips bij het gebruik van elektrische ondersteuning

Dankzij de krachtige ondersteuning van de motor ben je snel(ler) op weg. Om hier aan te wennen, raden we jou aan om de e-bike de eerste keer in een rustige omgeving te testen.

Denk eraan dat zodra je trapondersteuning activeert, de motor direct ondersteuning levert zodra je begint met fietsen. Gebruik daarom bij voorkeur de laagste ondersteuningsstand bij het wegrijden

Uiteraard kan je jouw e-bike ook gebruiken zonder trapondersteuning. Houd er hier wel rekening mee dat de lampen van de fiets niet werken als de e-bike niet aan staat of de accu niet aanwezig is. 

Verschillende ondersteuningsstanden

Via de verschillende ondersteuningsstanden heb je de mate van trapondersteuning volledig zelf in de hand. Afhankelijk van het type motor in de e-bike zijn er verschillende profielen en instellingen beschikbaar. 

Hoe meer ondersteuning de motor moet geven, des te kleiner de actieradius is. Hoe hoger het ondersteuningsprofiel dus is, hoe harder de motor moet werken en dus hoe meer accucapaciteit er nodig is.

Overweeg hierbij dus dat je met een lage ondersteuningsstand meer kilometers kan afleggen met een volledige acculading, maar dat een hogere stand jou makkelijker én sneller een helling of brug over helpt. 

Rotatiesensor of rotatie- en krachtsensor

De gehele fietsondersteuning werkt op basis van signalen tussen het display, de motor en de accu. Na het aanzetten van het display, activeer je de effectieve ondersteuning van de elektromotor door te starten met trappen. Door middel van een sensor begrijpt de motor dat de e-bike in beweging is en dat je dus aan het fietsen bent.

Bij QWIC heeft een e-bike ofwel een rotatiesensor ofwel een combinatie van een rotatie- en krachtsensor.

E-bike begrippen

Heb je alles begrepen?

Bovenstaande tekst omvat meerdere specifieke e-bike begrippen. Weet je niet goed wat deze betekenen? Klik dan onderaan voor meer informatie.

Motor | Lees hier meer

Accu | Lees hier meer

Actieradius | Lees hier meer

Speed pedelecs | Lees hier meer

Display | Lees hier meer

Sensor | Lees hier meer

  • Award winning design

    nationaal & internationaal erkend

  • Vakmanschap

    vernieuwend van Nederlandse bodem

  • 750+ verkooppunten

    de beste service altijd dichtbij

Blader door de digitale brochure!

NIEUW | QWIC brochure 2023