E-bike diefstal

Hoe voorkom je dat jouw elektrische fiets gestolen wordt?

Hoe voorkom je dat je elektrische fiets gestolen wordt?

E-bikes zijn populair en dat is ook bij criminelen niet onopgemerkt gebleven. In de eerste helft van 2021 werd 9.600 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Dat is een stijging van 32% ten opzichte van diezelfde periode in 2020. De bijbehorende jaarlijkse financiële schade hiervan is inmiddels opgelopen tot 600 miljoen euro. Ongelofelijke cijfers.  

Lees onderaan onze tips om e-bike diefstal te voorkomen!

Gebruik meerdere sloten

Allereerst, zet je fiets op slot. Een inkopper, maar 10% van de gestolen fietsen staat überhaupt niet op slot. Enkel een ringslot is overigens onvoldoende, zet de fiets ergens aan vast met een kwalitatief kettingslot en de fiets staat al een stuk veiliger. Bij QWIC geven we onze eigen werknemers een extra extern kettingslot van AXA mee. Deze sloten zijn vaak iets prijziger, maar hiermee sluit je je e-bike beslist veilig af.

Tip: Doe de ketting van het slot niet alleen door het frame maar ook door het voorwiel van jouw fiets, zo kan ook het wiel niet zomaar gestolen worden.

Tip: Maak je fiets met het kettingslot altijd vast aan het fietsenrek, een paal of iets dergelijks.

Tip: Maak je slot niet vast op een lage plek en voorkom dat deze op de grond hangt. Dieven gebruiken namelijk vaak stenen om een slot open te kunnen slaan.

Verwijder de accu van de e-bike

De accu is een essentieel component, een e-bike zonder accu is daarom vanzelfsprekend een stuk minder interessant voor diefstal. Verwijder daarom de accu indien mogelijk van jouw e-bike en neem deze altijd met met je mee.

Parkeer je e-bike altijd in het zicht

De plaats waar je jouw e-bike geparkeerd achterlaat is ook belangrijk. Bij voorkeur doe je dit goed in het zicht en niet op een rustige plek waar dieven uitgebreid de tijd hebben om ongezien aan je e-bike te zitten.  

Doe je fiets ook thuis in de schuur of garage op slot

Ook thuis zet je jouw e-bike best altijd veilig op slot, ook wanneer de ruimte zelf voorzien is van een goed afsluitsysteem. Indien er ingebroken wordt, kan een extra slot namelijk toch voorkomen dat je elektrische fiets gestolen wordt.

gps-systeem van elektrische fiets

Ingebouwd GPS-systeem

Ook QWIC zoekt actief naar oplossingen om e-bikes te voorzien van anti-diefstaleigenschappen. Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.) blijkt een track en trace systeem op de fiets het meest effectief: “80% van de gestolen fietsen met een track en trace systeem wordt binnen 48 uur teruggevonden.”.

Dit jaar werden onder andere 2 QWIC e-bikes getraceerd dankzij een innovatief ingebouwd GPS-systeem.

De QWIC Premium Q komt standaard met een ingebouwd GPS-systeem, ook bij de QWIC Atlas kan dit optioneel ingebouwd worden.

Elektrische fiets gestolen? Doe altijd aangifte!

Helaas doet niet iedereen aangifte in geval van een gestolen elektrische fiets. Toch is het verstandig om altijd aangifte te doen. De kans dat je e-bike wordt teruggevonden is helaas niet groot (zo’n 7%). Maar door alle aangiftes in kaart te kunnen brengen, kunnen politie en gemeente een beter beeld krijgen van de plekken waar veel fietsen worden gestolen. Op die manier kan men vervolgens belangrijke maatregelen nemen zoals het plaatsen van betere fietsrekken en camerabewaking. Daarnaast is aangifte doen vaak een eis van jouw verzekeringsmaatschappij.

Wist je dat?
In Nederland en België zetten politie lokfietsen in om fietsendieven op te sporen. Zo werd er in februari 2021 een bende fietsdieven in Nederland opgespoord die bij elkaar zo’n 300 e-bikes hadden gestolen. Het inzetten van lokfietsen zou goed moeten werken, juist omdat het merendeel van de diefstallen door een klein aantal ‘professionele’ dieven wordt uitgevoerd. De politie hoeft er dus maar een paar op te pakken en het aantal diefstallen zou vervolgens drastisch moeten afnemen.

  • Award winning design

    nationaal & internationaal erkend

  • Vakmanschap

    vernieuwend van Nederlandse bodem

  • 750+ verkooppunten

    de beste service altijd dichtbij

Blader door de digitale brochure!

NIEUW | QWIC brochure 2023

Bekijk de QWIC brochure