Nieuws

E-bike diefstal neemt toe, wat kun je er zelf tegen doen?

gps-systeem van elektrische fiets

E-bike diefstal neemt toe, wat kun je er zelf tegen doen?

E-bikes zijn populair en dat is ook bij criminelen niet onopgemerkt gebleven. In de eerste helft van 2021 werd 9.600 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Dat is een stijging van 32% ten opzichte van diezelfde periode in 2020. De bijbehorende jaarlijkse financiële schade hiervan is inmiddels opgelopen tot 600 miljoen euro. Ongelooflijke cijfers.  

Volgens Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), zijn de ontwikkelingen verontrustend. S.A.F.E. pleit naast bestrijding van (georganiseerde) fietsdiefstal, ook voor betere preventie en registratie van e-bikes. Het meest effectief blijkt een track en trace systeem op de fiets. 80% van de gestolen fietsen met een track en trace systeem wordt binnen 48 uur teruggevonden. Zonder track en trace is dit slechts 1%.   

 

“80% van de gestolen fietsen met GPS-systeem wordt binnen 48 uur teruggevonden”  

 

Twee QWIC e-bikes getraceerd dankzij innovatief GPS-systeem

Afgelopen week werden 2 QWIC e-bikes (Premium Q) teruggevonden na diefstal. De QWIC Premium Q heeft een ingebouwd GPS systeem en de oplettende eigenaar kon de diefstal direct melden via de app.  

Om 07.30 uur ’s ochtends kwam de melding van 2 gestolen e-bikes binnen bij beveiligingsbedrijf G4S. Aan de hand van het live GPS signaal van de fietsen was te herleiden dat de fietsen in een maisveld waren gedumpt. Hoogstwaarschijnlijk om later opgehaald te worden. Door het snelle handelen van de fietseigenaren en het doortastende optreden van G4S zijn beide fietsen weer terug bij hun eigenaar.

Een succesvolle samenwerking

Het opsporen van de gestolen e-bikes was niet gelukt zonder een goede samenwerking tussen de betrokken partijen. Om QWIC e-bikes met ingebouwd GPS systeem snel op te kunnen sporen bij diefstal, werkt QWIC samen met beveiligingsbedrijf G4S, Internet of Things specialist Conneqtech (maker van de app) en AXA als leverancier van de GPS Module AXA-IN.   

Voorkomen is beter dan…

Een GPS-systeem of niet, dit is ons advies: allereerst, zet je fiets op slot. Een inkopper, maar 10% van de gestolen fietsen staat überhaupt niet op slot. Enkel een ringslot is onvoldoende, zet de fiets ergens aan vast met een kwalitatief kettingslot en de fiets staat al een stuk veiliger. Haal indien mogelijk ook de accu uit je e-bike, dat maakt de fiets veel minder aantrekkelijk. Ook de plaats is belangrijk, goed in het zicht en niet op een rustige plek waar dieven uitgebreid de tijd hebben om ongezien aan je fiets te zitten.  

Bekijk hier al onze tips