E-bike wiki

Lees alles over e-bikes!

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets of e-bike is een fiets met elektrische ondersteuning. Zodra je een e-bike via het bedieningspaneel activeert en je vervolgens trapt, is er fietsondersteuning voelbaar. Zo ga je makkelijker en sneller vooruit dan met een traditionele fiets.

Hoe werkt een elektrische fiets?

De elektrische ondersteuning bij een e-bike werkt door middel van verschillende componenten. Hier spelen vooral de motor, accu en sensoren de grootste rol.

Hoe snel kan je met een e-bike fietsen?

Bij e-bikes kun je kiezen tussen elektrische fietsen met maximale snelheid van 25 km/h of 45 km/h. Kies je voor een e-bike met een snelheid tot 45 km/h, dan kies je voor een speed pedelec. Deze categorie fietsen valt onder dezelfde wetgeving van bromfietsen.

Wat is een Speed pedelec?

Een speed pedelec is een elektrische fiets die een topsnelheid van 45 km/h kan bereiken. Sinds januari 2017 is een speed pedelec officieel een bromfiets en is deze dus onderworpen aan bijkomende verkeersregels.

-> Lees hier alles over Speed pedelecs

Wat is de motor van een e-bike?

De motor wordt ook wel eens het hart van de fiets genoemd, het type motor en de ligging bepalen hierdoor voor een groot stuk de rijkwaliteit en kracht van een e-bike. Bij QWIC kunnen je kiezen voor een e-bike met een middenmotor, voorwiel- of achtermotor.

-> Lees alles over e-bike motoren

Wat is de accu van een e-bike?

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een e-bike en bepaalt voor een groot stuk de prestaties en rijervaring van een elektrische fiets. Lees meer over de positie, opladen en veiligheid omtrent e-bike accu’s.

-> Lees alles over e-bike accu’s

Wat is de actieradius van een e-bike?

Hoe ver kun je met een volle accu fietsen? De actieradius is een bewogen begrip binnen de elektrische fietsindustrie. Vaak is het lastig om een bepaalde actieradius te garanderen omwille van talrijke beïnvloedingsfactoren. QWIC probeert het je zo duidelijk mogelijk uit te leggen!

-> Lees meer over de actieradius

Welke opladers zijn er voor QWIC accu's?

Afhankelijk van het e-bike model uit ons assortiment zijn er verschillende opladers ter beschikking om de fietsaccu van lading te voorzien.

-> Lees hier alles over accu opladers

Wat is de rotatie- en/of krachtsensor van een e-bike?

Kies je voor een elektrische fiets met rotatiesensor en/of krachtsensor? Dit is een belangrijke vraag tijdens het zoeken naar jouw gewenste e-bike. Maar wat is de functie van sensoren en wat is nu precies het verschil tussen een rotatie- en krachtsensor?

-> Lees meer over de rotatie- en krachtsensor

Welke versnellingssystemen voor e-bikes zijn er?

Bij QWIC hebben we drie verschillende soorten versnellingen; derailleur-, naaf- en traploze versnelling. Het type versnelling is bepalend voor andere componenten van jouw elektrische fiets, want zo beïnvloedt het de positie van de motor, de uitvoering van de kettingkast en het onderhoud van een e-bike.

-> Lees hier alles over e-bike versnellingen

Wat is de aandrijving van een e-bike?

Een aandrijving is het mechanisme waarmee kracht wordt overgebracht van de pedalen naar het achterwiel. QWIC e-bikes kunnen over een riemaandrijving of kettingaandrijving beschikken. Elk type aandrijving heeft verschillende voor- en nadelen.

-> Lees hier alles over soorten aandrijvingen

Wat is een kettingkast?

De kettingkast is het onderdeel van een fiets waarin de fietsketting zich bevindt, deze dient als bescherming van de ketting tegen zand en vuil. Een fietskast kan openhalf open of gesloten zijn, deze hebben elk hun eigen voor- en nadelen.

-> Lees hier alles over kettingkast opties

Welke soorten fietsremmen zijn er?

Het belang van sterke en betrouwbare remmen is enorm. Met goed werkende remmen heb je een veilige controle over jouw fiets. Bij QWIC maken we gebruik van hydraulische schijfremmen, hydraulische velgremmen en gewone velgremmen (V-brakes). Lees meer over de verschillen en voor-en nadelen!

-> Lees hier alles over fietsremmen

 

E-bike diefstal voorkomen

E-bikes zijn zeer populair en dat is ook bij criminelen niet onopgemerkt gebleven. Hoe zet je een e-bike veilig op slot? QWIC zet enkele bruikbare tips voor jou op een rij.

-> Bekijk onze tips voor het veilig afsluiten van e-bikes