Elektrische fiets schoonmaken

Hoe kun je zelf je e-bike onderhouden?

E-bike zelf onderhouden

Een elektrische fiets schoonmaken en zelf voldoende onderhouden heeft een positieve impact op de levensduur van de fiets.

Lees onderaan meer over hoe je, naast de onderhoudsbeurten bij de QWIC dealer, zelf ook jouw elektrische fiets voldoende kunt onderhouden.

Elektrische fiets schoonmaken

Het is belangrijk om jouw e-bike regelmatig schoon te maken. Kijk hierbij naar de volgende fietsonderdelen:

E-bike frame schoonmaken

Met een lauwwarm sopje van afwasmiddel kun je het frame van de elektrische fiets schoonmaken. Gebruik hierbij een zachte spons. Wrijf het frame vervolgens in met een vuil- en waterafstotende olie.
Tip: Vermijd water bij gevoelige onderdelen zoals de accu en het display.

Bewegende onderdelen schoonmaken

Een elektrische fiets schoonmaken voorkomt roest, vooral als je hierbij extra aandacht geeft aan de bewegende onderdelen van de fiets. Heb je een fietsketting? Druppel deze dan in met een kettingreiniger, nadat de reiniger is ingewerkt, kun je de ketting makkelijk goed schoon wrijven met een doek. Smeer de ketting vervolgens in met een speciale kettingolie.

Fietsbanden controleren

Om het maximale uit je fietsritten te halen, controleer je best regelmatig de fietsbanden van jouw e-bike. Dit heeft namelijk invloed op prestaties, levensduur en veiligheid van jouw e-bike.

Controleer de bandenspanning

Door op de fietsband te duwen, kun je de bandenspanning controleren. Een te lage bandenspanning kan leiden tot schade aan de band en velg, een sneller slijtageproces van de band of een lekke band. Bij een te hoge spanning voel je als het ware elke hobbel en oneffenheid op de weg, dit heeft kan een negatieve invloed hebben op het comfort tijdens de fietsrit.

De binnenband verliest na verloop van tijd zelf langzamerhand spanning. Verliest de fietsband op enkele dagen tijd veel spanning? Dan kan dit wijzen op een lekke binnenband. Het is belangrijk om dit tijdig op te sporen.

Het loopvlak van de band controleren

Controleer of er niets scherps tussen het loopvlak van de band zit dat tot een lekke band kan leiden. Verwijder eventueel zand, grind en steentjes in het loopvlak. Contoleer de band op scheuren of bulten om zo schade aan de binnenband te vermijden.

Extra onderhoud tijdens de wintermaanden

Wanneer de winter in aantocht is, maak je jouw e-bike best winterklaar. Tijdens de koude wintermaanden krijgt een elektrische fiets het immers zwaarder te verduren.

Onderhoudsbeurten bij je QWIC dealer

Om je e-bike in optimale conditie te houden, dient jouw QWIC dealer deze met regelmaat te controleren. Tijdig preventief onderhoud voorkomt eventueel later grotere reparaties, en dus bijkomende kosten.

QWIC dealer:  e-bike onderhoud

  • Award winning design

    nationaal & internationaal erkend

  • Vakmanschap

    vernieuwend van Nederlandse bodem

  • 750+ verkooppunten

    de beste service altijd dichtbij

Blader door de digitale brochure!

NIEUW | QWIC brochure 2023