Nieuws

Elektrische fiets onderhoud: Maak jouw e-bike winterklaar in 5 stappen

De wintermaanden zijn in aantocht, tijd dus voor een elektrische fiets onderhoud! Tijdens de barre winterdagen krijgt een elektrische fiets het zwaar te verduren. Hoe maak je zelf je e-bike winterklaar? Lees hier onze tips!

Stap 1: Maak je elektrische fiets goed schoon

Het schoonmaken van het frame
Voordat de koude winterdagen aanbreken, is het belangrijk om jouw e-bike van een grondige schoonmaakbeurt te voorzien. Maak zo het frame van je elektrische fiets goed schoon. Het pekel, de mix van sneeuw en strooizout, dat op je frame tijdens het fietsen terechtkomt, tast het frame enorm aan. Na lange fietstochten door de sneeuw of over een pas gestrooide weg is het daarom sterk aangeraden om je fietsframe altijd goed schoon te maken.

Het schoonmaken van je frame kan al snel met een simpel lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Let hier goed op met te veel water bij gevoelige onderdelen zoals de accu en het display. Vooral bij deze onderdelen dien je achteraf goed te drogen. Tijdens het schoonmaken gebruik je best een zachte spons en een tandenborstel bij de moeilijk bereikbare onderdelen. 

Tip: achteraf het drogen, wrijf je jouw elektrische fiets het best nog even in met een vuil- en waterafstotende fietsolie.

Het schoonmaken van bewegende onderdelen
Tijdens het elektrische fiets onderhoud denk je best ook aan het voorkomen van roest, dit kun je beletten door extra aandacht te geven aan de bewegende onderdelen van je e-bike. Druppel de fietsketting in met een kettingreiniger, laat deze kort inwerken en wrijf vervolgens de ketting goed schoon met een doek. Tot slot smeer je ‘m goed in met een speciale kettingolie voor natte condities. Kijk ook even na of alle boutjes goed vastzitten en smeer deze nog even in met vaseline. 

Het schoonmaken van remmen
Remmen kunnen vastvriezen wanneer er vocht in de remkabels terechtkomt. Dit resulteert in slecht werkende remmen die tot zeer gevaarlijke situaties kunnen leiden. Zodra je merkt dat je remmen het iets minder goed doen, is het aangeraden om je fietsremmen te behandelen met olie. Dit kun je doen door je remkabels los te maken en van de fiets te verwijderen zodat je de kabel kan insmeren met kettingolie. Vervolgens bevestig je de kabel terug aan je fiets. 

Let op: Heb je geen ervaring met het insmeren van remkabels? Laat dit dan zeker doen door je fietsenmaker.

 

“Goed onderhoud is enorm belangrijk voor de levensduur en prestaties van je elektrische fiets”

Stap 2: Kijk je fietsbanden goed na

Wanneer je fiets over een goed bandenprofiel beschikt, heb je meer grip op een glad wegdek.
Tip: Pomp je banden zeker niet te hard op; met keiharde banden glijd je immers sneller uit de bocht. Bij iets zachtere banden heb je een groter bandoppervlak op het wegdek en heb je zo meer grip tijdens het fietsen. 

Ben jij zelfs tijdens de wintermaanden een echte fietsfanaat? Dan kun je overwegen om speciale winterbanden aan te schaffen. 

Stap 3: Pas je zadelhoogte aan

Velen zullen er niet snel aan denken tijdens het elektrische fiets onderhoud, maar het aanpassen van de zadelhoogte van je e-bike kan onaangename incidenten voorkomen. Doordat je de hoogte van het zadel iets lager zet tijdens de winterperiode, kun je makkelijker bij de grond wanneer je merkt dat je fiets aan het uitglijden is. Overdrijf hier natuurlijk niet mee, want een te lage zadelstand kan tot spierpijn leiden. 

Stap 4: Controleer je fietsverlichting

Tijdens de donkere wintermaanden is het belangrijk dat je als fietser goed zichtbaar bent. Je kan jezelf en je e-bike op verschillende manieren extra verlichten. Echter is niet iedere manier van verlichting even goed en wettelijk goedgekeurd;

Bekijk de website van de rijksoverheid waarop duidelijk omschreven is aan welke regels je fietsverlichting en reflectoren moeten voldoen. Zo ben je zeker dat je goed zichtbaar bent en voorkom je boetes. 

Stap 5: Onderhoudsbeurten bij jouw fietsdealer

Laat je fiets geregeld controleren tijdens een onderhoudsbeurt bij jouw fietsspecialist. Bij QWIC raden we een minimum van twee onderhoudsbeurten per jaar ten zeerste aan. Tijdens dergelijke fietscontroles kijkt jouw specialist vooral naar de remmen en of instellingen van je e-bike nog optimaal zijn.

EXTRA: Denk aan je fietsaccu

De accu is een van de belangrijkste componenten van jouw elektrische fiets. Tijdens de wintermaanden is het essentieel om te weten dat je accucapaciteit kleiner is dan de drie andere en warmere jaargetijden.
De vuistregel luidt: Bij elke graad onder 20°C neemt de accucapaciteit af met 1%. Wanneer het buiten dus slechts 7°C is, presteert een fietsaccu 13% minder goed.

Lees alles over de elektrische fietsaccu