Foutmelding elektrische fiets

Vind hier een oplossing!

Veelvoorkomende problemen

Het kan voorkomen dat je e-bike via het display een storing meldt of dat een bepaalde functionaliteit niet werkt tijdens het fietsen. Via deze pagina helpen wij jou weer op weg en lichten we de meest voorkomende problemen met oplossingen toe. 

Staat jouw probleem niet vermeld op deze pagina of krijg je de storing zelf niet opgelost? Neem dan contact met jouw QWIC dealer of met onze eigen customer service.

Neem contact op met QWIC ->

Mijn e-bike gaat niet aan

Controleer of de accu op de juiste manier geplaatst is en of alle (zichtbare) kabels goed zijn aangesloten. Probeer de accu opnieuw te plaatsen en controleer of de accu is opgeladen. Als het probleem zicht blijft voordoen, neem dan contact op met jouw dealer. 

De verlichting gaat niet aan

Zet de e-bike uit en opnieuw aan (neem hiervoor eventueel kort de accu uit de fiets). Controleer of alle kabels goed aangesloten zijn en of er eventuele schade aan de kabels is ontstaan. Neem contact op met je dealer als het probleem zich blijft voordoen. Installeer in de tussentijd een tijdelijk licht. Vergeet niet, veiligheid eerst!

Ik krijg de accu niet in/uit de e-bike

Controleer of er vuil op of rondom de accu zit en verwijder dit indien nodig. 

Voor het plaatsen van de accu, haal je best de sleutel uit het accuslot. Vervolgens druk je de accu rustig naar beneden tot je een klik hoort. 

Voor het verwijderen van de accu, draai je de sleutel de juiste richting in. Vervolgens kun je de accu voorzichtig verwijderen. 

Indien het plaatsen of verwijderen van de accu niet lukt na bovenstaande stappen, adviseren we je contact op te nemen met jouw QWIC dealer. 

De elektrische ondersteuning valt uit tijdens het fietsen

Controleer eerst of jouw fietsaccu juist geplaatst is. Indien dit in orde lijkt te zijn, is de kans groot dat de huidige acculading minder dan 15% is. 

Bij een accucapaciteit van minder dan 15% kan de elektrische ondersteuning uitvallen. Dit is een veiligheidsmechanisme om de accu te beschermen tegen diepteontlading. Lees hier meer over diepteontlading.

Ben je nog even onderweg? Probeer dan de accu terug in te schakelen. Selecteer via het display een lagere stand zodat je met elektrische ondersteuning je eindbestemming kan bereiken. Laad bij aankomst jouw accu zo snel mogelijk op. 

De oplader werkt niet

Controleer of de stekker verbonden is met een werkende netspanning. Pas vervolgens de volgende stappen toe voor het juist opladen van de accu: 

Stap 1: Verbind de accu met de oplader
Stap 2: Verbind de oplader met het stopcontact
Stap 3: Het lampje op de oplader kleurt rood
Stap 4: Wanneer het lampje op de lader groen kleurt is de maximale spanning bereikt
Stap 5: Haal de oplader uit het stopcontact
Stap 6: Koppel de accu los van de oplader

Het LED-indicatielampje op de oplader brandt niet op tijdens het opladen.

Controleer of de oplader verbonden is met een werkende netspanning. Haal de lader een aantal minuten uit het stopcontact en probeer opnieuw op te laden. Controleer alle overige stekkers en sluit ze eventueel opnieuw aan. Blijft het probleem zich voordoen? Neem dan contact op met je QWIC dealer. 

Ik krijg nauwelijks tot geen elektrische ondersteuning van de motor tijdens het rijden.

Controleer of de accu juist geplaatst is. Kijk vervolgens na of het display van je e-bike geactiveerd is en de gewenste ondersteuningsstand geselecteerd is. 

De motor van de e-bike levert vervolgens aan de hand van de gekozen stand de juiste hoeveelheid ondersteuning. Let op: De ondersteuning van een e-bike motor is wettelijk begrensd op 25 km/h, of 45 km/h bij speed pedelecs. Wanneer je de maximum snelheid nadert, zal de ondersteuning van de motor geleidelijk afnemen. Je kan sneller fietsen, maar dit zal dan geheel op eigen kracht zijn.

De geleverde kracht hangt vervolgens af van het type sensor waarmee jouw e-bike is uitgerust. QWIC e-bikes komen met een rotatiesensor of een rotatie- en krachtsensor. Heb je een rotatie- en krachtsensor? Naast de trapfrequentie meet de sensor ook de geleverde kracht op de pedalen. Op basis van deze trapkracht bepaalt de motor hoeveel ondersteuning deze moet leveren. Oefen je naar jouw gevoel voldoende kracht uit en blijft de ondersteuning uit? Neem dan contact op met je QWIC dealer.

Ik zag een foutcode, maar deze verdween gelijk weer

De error is in dit geval niet constant. Als je e-bike verder prima functioneert, kan je gewoon doorfietsen. Wijs je QWIC dealer wel op de storingscode bij het eerstvolgende bezoek, bijvoorbeeld tijdens het halfjaarlijkse onderhoud. Het display bewaart alle foutcodes, deze kan de dealer makkelijk opzoeken.

Code 7 - Accu connectie

Controleer of de accu goed contact maakt en op slot klikt. Controleer of de accu niet trilt tijdens het rijden.

Code 10, 11 of 80 - Te hoge temperatuur motor

De motor is oververhit en is mogelijk belast. Laat de motor afkoelen en start het systeem opnieuw op. Bij overbelasting is het verstandig om de ondersteuningsstand lager te zetten als de situatie verder niet verandert

Code 21 of 48 - Snelheidssensor

Controleer de positie van de magneet in het achterwiel. Deze moet gecentreerd langs de sensor op de linkerachterbrug staan op een afstand van niet meer dan 15 mm.

Weet je niet wat dit betekent? Neem dan contact op met jouw QWIC dealer.

Code 64, 66 of 67 - Accuspanning te laag

Controleer of de accu voldoende is opgeladen en laad deze op indien nodig.

Code 116 - Remsensor

Wanneer je het display aanzet terwijl je de rem inknijpt, kan deze foutcode voorkomen. Indien dit niet het geval is, neem je best contact op met jouw QWIC dealer.

Andere foutcode

Andere storingscodes kunnen ook voorkomen. In dat geval dien je contact op te nemen met je QWIC dealer om de storing te verhelpen. 

Let op: Het display kan ook een sleutelsymbool weergeven. Dit is geen storingscode, maar een onderhoudswaarschuwing. Jouw dealer kan deze indien gewenst uit het display verwijderen. 

Storingscodes bij oudere modellen

Bij e-bikes met een H501 cosole die aangeschaft zijn voor 2016 kunnen de volgende foutcodes voorkomen. Neem hierbij altijd contact op met jouw QWIC dealer.

Error 1: Probleem met 3-Fase aansturing vanuit de controller
Error 2: Probleem met gashendel aansluiting (startdetectie)
Error 3: Motorkabel 3-Fase bedrading los of defect
Error 4: Een defect in motor of motorkabel
Error 5: Storing in remsensor (signaal)
Error 6: Accu heeft een te laag voltage
Error 7: Motor geblokkeerd
Error 8: Storing in controller (signaal)
Error 9: Storing in display (signaal)