Nieuws

Onderhoud van mijn e-bike

Man checkt bandenspanning e-bike

Goed onderhoud van je elektrische fiets hoeft niet te betekenen dat het niet door jezelf uitgevoerd kan worden. Er zijn veel dingen die je al zelf kan doen, vaak zelfs zonder gereedschap. Je e-bike is natuurlijk een kostbaar bezit en daar wil je natuurlijk zuinig mee omgaan. Daarom heeft QWIC een paar handige tips voor jou.

1# De juiste bandenspanning

Controleer met regelmaat de bandenspanning van je elektrische fiets. Een juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de fiets een minimale weerstand heeft tijdens het rijden. Wat resulteert in een lager verbruik van de accu.

2# Regelmatig schoonmaken van de fiets

Een elektrische fiets heeft natuurlijk veel geavanceerde onderdelen die tijdens het fietsen blootgesteld worden aan het weer. Om deze onderdelen te beschermen is het belangrijk dat je met regelmaat je fiets even een poetsbeurt geeft. Je kunt ook even alle draaiende onderdelen invetten, zoals bijvoorbeeld de ketting of spuit de chromen onderdelen in met een beschermende spray.

3# Remblokjes

Doordat een e-bike sneller gaat dan een normale fiets, ontstaat er meer frictie bij het remmen. De remblokjes verslijten hierdoor dus ook sneller, waardoor je een langere remweg krijgt. Controleer dus daarom met regelmaat de remblokjes en vervang ze op tijd voor je eigen veiligheid.

4# Accu

De accu van je e-bike is gevoelig voor koudere temperaturen. Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af. Wanneer het kouder wordt haal de accu dan uit de fiets en neem ‘m mee naar binnen.

Voor een langere levensduur van je accu is het verstandig om je fiets met regelmaat op te laden ook al is de accu niet helemaal leeg. Laad je altijd de accu pas op wanneer hij helemaal leeg is, kan dit tot een dalende capaciteit van de accu leiden.

Lees hier alles wat je moet weten over de capaciteit en het opladen van je elektrische fietsaccu!