Nieuws

Onderhoud elektrische fiets | Tips

Het is belangrijk om het onderhoud van je elektrische fiets goed in het vizier te houden. Je wil immers lang en gelukkig van je fiets kunnen blijven genieten. Maar hoe pak je dit het beste aan? Allereerst is het belangrijk om een lijn te trekken tussen wat jij zelf kan doen aan het onderhoud en wat je het best overlaat aan je fietsenmaker.

 

Onderhoud elektrische fiets: Wat kan je zelf doen?

Jouw rol binnen je elektrische fiets onderhoud kan al een flinke impact hebben. Draag je zelf graag een steentje bij aan de zorg van je elektrische fiets? Dan hebben wij de volgende tips voor jou:

Bandenspanning: Controleer of je banden een goede spanning hebben en pomp deze wanneer nodig bij. Zachte banden zorgen immers voor een bepaalde mate van extra rolweerstand, waardoor je minder kilometers kunt afleggen. En dit heeft uiteraard dus een effect op de actieradius.

Regelmatig schoonmaken: Voorzie jouw elektrische fiets op regelmatige basis van een grondige poetsbeurt. Een e-bike omvat veel geavanceerde onderdelen die vaak aan verschillende weertype worden blootgesteld. Je kan deze onderdelen beschermen door ze regelmatig schoon te maken. Daarnaast raden we het ook aan om bewegende delen, bijvoorbeeld een fietsketting, af en toe in te vetten. Behandel tot slot verchroomde componenten met een roestwerend middel.

Controleer remblokjes op slijtage: Met een e-bike fiets je veel sneller dan met een gewone fiets. Wanneer je remt, gebeurt dit dus ook veel krachtiger. Hierdoor verslijten de remblokjes dusdanig sneller en krijg je een langer durende remweg. Het is belangrijk de remblokjes met regelmaat na te kijken en indien nodig te vervangen.

Accu: De accu van je elektrische fiets is zo goed als onderhoudsvrij. Waar je wel impact op hebt, is de levensduur en de conditie:
-> Gebruik je e-bike op regelmatige basis. Hierdoor gebeurt het proces van laden en ontladen in principe vanzelf en houd je je accu in een goede conditie. Het is dus niet onverstandig om eens het blokje om te fietsen tijdens de winterperiode.
-> Een accu loopt gestaag vanzelf leeg, dit proces wordt door lage temperaturen bevorderd. Bewaar daarom je accu tijdens de wintermaanden op een vorstvrije plek.
-> Is je accu leeg? Dan laad je deze meteen weer op. Zo voorkom je diepteontlading.

Lees je graag alles over de accu van je elektrische fiets? Vind hier alle informatie!

 

Wat laat je voor de fietsspecialist?

Elektrische fietsen zijn in principe niet berust op vele bezoeken bij de fietsenmaker, en zelf kun je zoals bovenaan aangegeven al een heleboel ondernemen. Toch is het absoluut aangeraden om je fiets af en toe door jouw fietsspecialist te laten keuren. Bij algemeen onderhoud kijkt deze onder andere naar:

  • Het elektrisch systeem: display, krachtondersteuning,…
  • De kwaliteit van het wielframe
  • Het afstellen van de versnellingen
  • De kwaliteit van de remmen
  • De spanning van de ketting
  • Het smeren van de tandwielen

Uiteraard laat je reparaties waarvan je zelf helemaal niets van af weet altijd over aan jouw dealer. Zo voorkom je bijkomende schade en ben je altijd in goede handen.