Nieuws

Onderzoek: “Wat betekent een QWIC e-bike voor haar gebruikers?”

Vrijwel iedereen is het erover eens dat fietsen een gezonde bezigheid is. Maar hoe zit dat met e-bikes? Maakt deze elektrische hulp ons lui op de fiets? Wat voegt het eigenlijk toe, die trapondersteuning? Hoeveel fietst een e-biker verder dan een gewone fietser? Deze vragen konden wij niet onbeantwoord laten, en daarom ging QWIC op onderzoek uit.  

In een consumentenenquête die door 3318 QWIC gebruikers is ingevuld vroegen wij hen wat hun e-bike toevoegt aan hun dagelijks leven en hoe zij hun e-bike gebruiken.  

Uit de resultaten bleek dat QWIC-rijders wekelijks gemiddeld 55km meer zijn gaan fietsen dan voordat ze een e-bike hadden. Velen geven ook aan zich energieker te voelen en meer plezier in het fietsen te ervaren. Logisch, als tegenwind je niks meer kan maken, behalve een eventueel warrig kapsel.

Ook is het zo dat 20% van de QWIC-rijders wekelijks meer dan 100km fietst. Dat betekent dat zij binnen één jaar net zo ver fietsen als van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Spanje (bij de apenrots van Gibraltar) en weer terug. Én zijn er zelfs fietsers die wel 300km per week fietsen, deze mensen krijgen van ons de titel ‘QWIC Super Rider’. Deze helden besparen samen, in vergelijking met een gemiddelde auto, zo’n 3917kg CO2 per jaar. Ter illustratie, dat is evenveel CO2 uitstoot om de  Eiffeltoren voor 54 dagen te verlichten. Misschien zou die toren sowieso wel eens op pauze mogen. 

Voor de gemiddelde QWIC-rijder vervangt hun e-bike 86km per week aan ritjes met de auto, motor, scooter of openbaar vervoer. De belangrijkste reden hiervoor is het plezier dat zij beleven aan hun fiets, en om meer tijd door te brengen in de open lucht en te bewegen.  

Dit onderzoek maakte deel uit van een campagne die QWIC uitvoerde ter gelegenheid van de European Mobility Week (16-22 september). Dit is een initiatief waarin de Europese Commissie bedrijven en gemeentes aanmoedigt om duurzame alternatieven op mobiliteit te promoten.  

Op 22 september is het wereldwijd ook Car Free Day, iedereen wordt op deze dag uitgenodigd om de duurzamere optie te kiezen en niet in de auto te stappen.  

Deze events passen perfect in QWIC’s straatje. Wij werken al sinds 2006 om de mobiliteitsrevolutie op gang te brengen door meer mensen op de fiets te krijgen en te laten genieten van elke rit. Door de ontwikkeling van hoogwaardige e-bikes met innovatieve technologie wordt een fijn, gezond en leuk alternatief geboden om men in hun behoefte aan mobiliteit te voorzien.