Nieuws

Maak je e-bike klaar voor de lente!

De lente is begonnen en de dagen worden steeds zonniger. Met deze essentiĆ«le onderhoudstips voor je e-bike ben jij helemaal klaar voor de mooie lentedagen! šŸŒ·šŸš²

Controleer de bandenspanning
Een fiets met volle banden fietst zoveel beter! De richtwaarden van de fabrikant geven je een oriƫntatie voor de optimale luchtdruk op een e-bike: minimale en maximale waarden staan meestal op de wielkast vermeld in bar en psi. Controleer ook of de banden in goede staat zijn. Als het profiel versleten is of er scheuren in de banden zitten, is het tijd voor nieuwe banden.

Controleer de accu
Voordat je voor de eerste keer na lange tijd weer op pad gaat, zul je de accu moeten opladen, zodat je de rit terug naar huis niet met een lege accu hoeft te maken. Het beste is om je accu elke 2-3 maanden te controleren en hem opgeladen te houden tussen 50-75% voor langdurige opslag.

Remmen controleren
Het is altijd verstandig om de remmen te controleren of ze nog goed werken. Gebruik de remhendels meerdere keren om er zeker van te zijn dat je fiets tot stilstand komt. Kijk in de handleiding van je e-bike hoe je de remmen moet onderhouden. Als je geen ervaring hebt met het onderhouden van je fiets, laat de remmen dan controleren door een deskundige.

Controleer de elektrische aansluitingen
Als je fiets een tijdje in opslag heeft gestaan, controleer dan op schade of slijtage en bekijk of de kabels nog goed zitten.

Verlichting en reflectoren controleren
Zorg ervoor dat alle lampjes en reflectoren schoon zijn, werken en goed zijn uitgelijnd om zichtbaarheid en veiligheid te garanderen. Zo ben je weer helemaal klaar voor de volgende tocht.

De e-bike voorzichtig schoonmaken
Het beste is om je e-bike schoon te maken als je er lange tijd niet mee gaat fietsen. Als je je e-bike niet hebt schoongemaakt voordat je hem in de opslag zette, raden wij aan de fiets alsnog te poetsen. Bij een lenteschoonmaak moet je echter geen hogedrukreiniger gebruiken, want die kan de elektronica beschadigen.
In plaats daarvan zijn doeken, warm water en afwasmiddel of een speciale fietsreiniger voldoende zonder het risico van schade. Je fietsframe en vork zullen blij zijn met de siliconenspray en bij de volgende voorjaarsrit glanzen.

Reinig en smeer de ketting
Als je een paar maanden niet op je fiets hebt gezeten, is het belangrijk dat de ketting schoongemaakt en gesmeerd worden. Reinig en smeer de ketting grondig voor een soepele werking en een lange levensduur.