Nieuws

Hoe bescherm je jouw e-bike tegen diefstal?

Hoe bescherm je jouw e-bike tegen diefstal?

Dat e-bikes populair zijn, dat is inmiddels algemeen bekend. Steeds meer mensen kiezen voor een extra steuntje in de rug bij wind tegen. Er worden in Nederland inmiddels meer nieuwe elektrische fietsen verkocht dan gewone fietsen. Dit is helaas ook niet onbekend bij fietsendieven. Het aantal gestolen e-bikes steeg in 2022 explosief. Volgens cijfers van de ANWB is dit aantal verdubbeld ten opzichte van 2021. Slecht 3 op de tien gestolen e-bikes wordt teruggevonden. En ook losse accu’s zijn gewild onder dieven, in 2022 kwam dit 3x zoveel voor als het jaar ervoor.

Wat kun je zelf doen om diefstal te voorkomen?

Je bent de trotse bezitter van een e-bike. Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen waarmee je voorkomt dat jouw dure investering gestolen wordt. Hier zijn enkele tips om jouw kostbare bezit te beschermen tegen diefstal:

Gebruik niet 1, maar 2 goede sloten
Goede sloten zijn de beste manier om jouw elektrische fiets te beschermen tegen diefstal. Sommige dieven zijn zo gehaaid dat ze een loper hebben waarmee ze het ringslot van jouw fiets openen. Zorg er daarom voor dat je een hoogwaardig slot koopt dat moeilijk te kraken is. Het is aan te raden om te investeren in een slot van gehard staal en met ART-keurmerk. Het ART-keurmerk is een kwaliteitslabel dat aangeeft dat het slot aan de hoogste veiligheidseisen voldoet. Bevestig daarnaast met een tweede slot de fiets aan een vast object zoals een paal of fietsenrek. Zo maak je het een dief een stuk lastiger om jouw e-bike te stelen.

Parkeer jouw fiets op een veilige plek
Zorg ervoor dat je jouw elektrische fiets op een veilige plek neerzet. Parkeer hem bij voorkeur in een afgesloten ruimte zoals een schuur of garage. Als je de fiets buiten moet parkeren, parkeer hem dan op een plek waar veel mensen zijn en waar hij goed in het zicht staat. Dieven zullen minder snel proberen een fiets te stelen als er veel mensen in de buurt zijn.

Haal de accu uit de fiets
Als het mogelijk is, haal dan de accu uit de fiets. Niet alleen is de accu zelf al populair onder dieven, een fiets met accu erin is voor hen helemaal een bonus. Daarnaast vergoeden sommige verzekeraars de accu niet wanneer deze met fiets en al gestolen wordt.

Gebruik tracking technologie
Er zijn verschillende trackingtechnologieën beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw elektrische fiets te volgen als hij gestolen is. Deze systemen werken op basis van GPS of andere draadloze technologieën. Sommige QWIC-modellen hebben deze GPS tracker al ingebouwd. Als de fiets wordt gestolen, kun je de locatie van de fiets achterhalen en de politie waarschuwen.

Doe altijd aangifte bij diefstal
Als laatste is het altijd verstandig om in het geval van diefstal aangifte te doen bij de politie. Als je het framenummer kan overhandigen kan dit ervoor zorgen dat de politie gemakkelijker jouw fiets kan terugvinden. Noteer daarom het framenummer en maak een foto van de fiets. Bewaar deze informatie op een veilige plek zodat je dit altijd kunt overhandigen als dat nodig is.