Nieuws

Een elektrische fiets: iets voor jou, of zonde van je geld?

Al meer dan 15 jaar is de elektrische fiets te vinden in Nederland, maar pas in de afgelopen paar jaar is de e-bike echt van de grond gekomen. Overal waar je kijkt kom je ze tegen, en dat is niet voor niks! Ze zijn namelijk ideaal om je makkelijk te verplaatsen. In de stad ben je wendbaar en verplaats je je moeiteloos met je e-bike, die je bovendien overal kunt parkeren. Op het platteland fiets je met een e-bike fluitend over lange, rechte stukken, alsof je altijd wind mee hebt. Dus ook hier is de e-bike niet meer uit het landschap weg te denken.

Omdat ze overal zijn, heb je je misschien wel eens afgevraagd of een e-bike iets voor jou is. Nou, waarschijnlijk wel, maar we zetten even wat voordelen van een elektrische fiets voor je op een rijtje. Zo kun je zelf beoordelen of ook jij je leven een elektrische boost wil geven. 

Elektrisch fietsen is gezond. Ook al hoef je minder krachtig te trappen vanwege de elektrische ondersteuning, je verbrandt nog steeds calorieën tijdens het fietsen. Uit ons eigen onderzoek blijkt daarnaast ook nog eens dat onze consumenten gemiddeld 55 kilometer meer fietsen sinds ze een e-bike hebben. Dit maakt dat ze uiteindelijk vaker en langer op de fiets zitten en zodoende meer verbranden dan met hun gewone fiets. Ook besteed je meer tijd in de buitenlucht, en kun je je hoofd leegmaken tijdens je ritje naar huis. 

Daarnaast is een e-bike goed voor de omgeving. Als je gewend bent om met de auto te gaan stoot je meer CO2 uit dan je je waarschijnlijk realiseert. Met een e-bike stoot je nagenoeg geen CO2 uit, en produceer je ook nog eens geen geluidsoverlast. Hiermee ben je je omgeving dus niet tot last – als je je natuurlijk wel aan de verkeersregels houdt – en kun je met je elektrische fiets prima door de natuur toeren.

Je bespaart een hoop tijd door op een e-bike te fietsen. Doordat je een snelheid van 25 km/u haalt, ben je overal supersnel. Daarnaast fiets je zo tussen het drukke verkeer door en kun je je fiets overal kwijt, in tegenstelling tot de auto. Ja, de aanschaf van een e-bike is een flinke investering, maar je bespaart er op de lange termijn geld mee. Zeker als je het vergelijkt met een auto, waarvoor je belasting, brandstof en veel duurder onderhoud betaalt is de aanschaf van een elektrische fiets zeker te overwegen. Wist je trouwens dat de helft van alle autoritten onder de 7km is en 80% van alle autoritten korter is dan 20km? Afstanden die je met gemak met de e-bike aflegt. 

En ja, het is simpelweg ook leuk om op een e-bike te fietsen. Als je iedereen voorbij fietst bij het stoplicht of met het grootste gemak een brug of heuvel op fietst waar iedereen aan het ploeteren is, besef je echt wat je e-bike voor jou doet. Fiets moeiteloos door het buitengebied en geniet van de natuur om je heen, omfietsen wordt zelfs iets waar je naar uitkijkt!