Nieuws

QWIC ontvangt 10 miljoen euro groeikapitaal

QWIC Premium op de Erasmusbrug in Rotterdam

QWIC, het Amsterdamse elektrische fietsenmerk, maakt vandaag bekend 10 miljoen euro groeikapitaal te hebben ontvangen van De Hoge Dennen Capital, het investeringsvehikel van de familie De Rijcke.

 

Internationale ambities
QWIC zal het verstrekte groeikapitaal gebruiken voor verdere internationale expansie, alsmede de ontwikkeling en introductie van een nieuwe generatie e-bikes. De Hoge Dennen Capital zal QWIC met kennis en kapitaal ondersteunen bij de realisatie van haar groeistrategie.

QWIC is opgericht in 2006 en heeft 600 dealers in de belangrijkste elektrische fietsenmarkten van Europa: Nederland, Duitsland en België. Het merk richt zich op het hogere premium e-bike segment binnen de markt.

Taco Anema, CEO & founder QWIC:
“Ruim 80% van alle autoritten zijn korter dan 20 kilometer. Ons doel is automobilisten te verleiden vaker de e-bike te pakken voor hun dagelijkse rit. Met onze nieuw te introduceren slimme e-bikes willen wij de transitie naar duurzame mobiliteit versnellen.”

 

E-bike trend
Door de verduurzaming van de mobiliteit zijn elektrische fietsen populair onder een steeds bredere doelgroep en worden e-bikes door veranderingen binnen de wetgeving steeds aantrekkelijker om zakelijk en privé te leasen.

In Nederland is de e-bike de meest verkochte fiets, met een totaal van 409.000 stuks in 2018. Met de vereenvoudiging van de fiscale regels voor het zakelijk gebruik van de fiets per 1 januari 2020, verwachten RAI-vereniging en BOVAG dat ook de zakelijke aanschaf van een fiets zal groeien, tot zo’n 150.000 extra fietsen per jaar.

Nederland vervult een voortrekkersrol op het gebied van elektrische fietsen, echter wordt de groei in België en Duitsland nog hoger ingeschat. In Duitsland zijn er in 2018 al meer dan 1 miljoen elektrische fietsen verkocht.

 

Productie in Europa
Het nieuwe groeikapitaal stelt QWIC in staat om haar productiecapaciteit in Europa verder uit te breiden. De Amsterdamse fietsfabrikant wil in de komende vier jaar groeien naar een afzet van meer dan 100.000 e-bikes.

Marius Coebergh, Investment Director De Hoge Dennen Capital:
De Hoge Dennen Capital wil graag investeren in bedrijven die zich dynamisch ontwikkelen. Wij zijn erg onder de indruk van de goede marktpositie die QWIC in Nederland, België en Duitsland heeft verworven. Wij denken dat wij de marktpositie die QWIC reeds gerealiseerd heeft gezamenlijk verder kunnen uitbouwen in Europa. Door deze verdere groei en innovatie zal QWIC in de toekomst nog relevanter worden voor klanten, dealers en als werkgever in de regio Amsterdam.”

 

Over QWIC
QWIC is een snelgroeiende fabrikant van premium design e-bikes en behaalde een jaarlijkse omzetgroei van 49% (periode 2013-2018). QWIC is actief in Nederland, België en Duitsland. Recentelijk won QWIC de tweede plek van de FD Gazellen (Categorie groot, regio West).

Het is de ambitie van QWIC om de huidige mobiliteitsproblemen en milieuvervuiling te reduceren door het ontwikkelen van innovatieve elektrische fietsen. Met een modern design en door gebruik te maken van de beste componenten, tilt QWIC elk jaar de elektrische fietsen naar een hoger niveau. Dit verklaren de vele internationale e-bike prijzen die QWIC recent heeft gewonnen. Zo is de Premium MN8 door zowel het Algemeen Dagblad als de ANWB in 2019 bekroond. Binnen de Performance Serie ontvingen de MD11 en MA11 Speed de onderscheiding ‘Kooptip 2019’ van ElektroRad, het Duitse equivalent van de ANWB.

 

Over De Hoge Dennen Capital
De Hoge Dennen Capital is de investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke. De familie De Rijcke is meerdere generaties eigenaar geweest van Groenwoudt Supermarkten en Kruidvat Drogisterijen welke eind jaren negentig respectievelijk begin deze eeuw zijn verkocht. De investeringsfilosofie wordt gekenmerkt door ondernemerschap, flexibiliteit, partnership en lange termijn relaties.

Er wordt geïnvesteerd in middelgrote bedrijven met de hoofdvestiging in Nederland, die zich onderscheiden door een ambitieus management en goede groeiperspectieven. De Hoge Dennen Capital richt zich op ondernemingen met een omzet van € 20 tot € 150 miljoen die actief zijn in handel, industrie of dienstverlening. Het accent van de investeringen ligt op bedrijven in situaties van opvolging, herplaatsing, buy-out of expansiefinanciering.