Nieuws

Help, wat betekent de naam van mijn fiets?

Van MD, RD, MA, MN naar FN of toch maar R1 – Help, wat betekent de naam van mijn fiets?

In de fietswereld houdt men van het vakjargon. Iets waar velen, waaronder ikzelf, met één groot vraagteken tegenover staan. Want wat heeft de “MA11 Speed”’ dat de “MA8 Tour” niet heeft?
Voordat ik bij QWIC als marketeer begon, wist ik bij wijze van spreken enkel dat je met een fiets kunt fietsen en hoe je een ketting er terug kunt opleggen. Maar na een uitgebreide introductie tijdens mijn eerste werkweek begon de fietskennis te dagen en ben ik ondertussen expert in het ontcijferen van onze QWIC namen.
Nu geef ik de fakkel door aan jou en leg ik uit waar de fietsnamen van onze e-bikes precies vandaan komen. 

Letter 1 – De positie van de motor

Laten we beginnen met de eerste letter, deze verklapt waar de motor zich precies in de e-bike bevindt.
Deze kan
F, M oftewel R heten.

F staat voor “Front motor” en hoort dus bij e-bikes waar de motor in het voorwiel van de e-bike verwerkt is.
Voorbeeld: FN7

De M staat, je raadt het vast, voor “Mid motor” en is dus inderdaad een motor gelegen in het midden van de elektrische fiets.
Voorbeeld: MD11

Tot slot heb je de letter R, deze verwijst naar “Rear motor” en vind je dus terug bij het achterwiel van de fiets.
Voorbeeld: RD11

Letter 2 – De versnelling van je elektrische fiets

Na de positie van je motor, maakt de tweede letter van de e-bike je duidelijk over welke soort versnelling het gaat.
Hier hebben we de letteropties
A, D en N.

!Let op, het wordt even ingewikkeld!
Bij letter N heb je opnieuw twee opties:
   –> N opgevolgd door 380 of 330
   –> N opgevolgd door een enkel getal 7 of 8

Pfoei, dat werd even spannend! Laat ik je even wat meer over A, D, N optie 1 en N optie 2 vertellen.

A komt van ‘Alfine’ en verwijst naar een versnellingsnaaf* die in het achterwiel gemonteerd wordt. Deze naaf is ontwikkeld door de Japanse fabrikant Shimano. De letter A wordt bij de QWIC fietsen altijd opgevolgd door het cijfer 8 of 11. Deze cijfers verwijzen naar het aantal inwendige versnellingen van de fiets. Het leuke aan de Alfine naafversnelling is dat je ook stilstaand kunt schakelen en dat je gebruikt kunt maken van vele versnellingen wanneer je lekker door wilt fietsen.
Voorbeeld: MA8 Tour

*Versnellingsnaaf = een versnellingssysteem voor fietsen dat geheel in de naaf van het achterwiel is weggewerkt
(Naven worden gebruikt voor de bevestiging van het wiel aan de fiets)

D staat voor “Derailleur” waarbij de fietsversnelling met een ketting werkt. Bij het schakelen gaat het ene kettingwiel over naar het andere waardoor het verzet van de fiets beïnvloed wordt. Bij de QWIC fietsen wordt D door de cijfers 9, 10 of 11 opgevolgd, dit getal geeft aan over hoeveel versnellingen de e-bike beschikt.
Voordelig aan deze fietsen is dat ze beschikken over voldoende versnellingen die je makkelijk tijdens het fietsen kunt schakelen en dat ze lichter fietsen.
Voorbeeld: RD9

N330 of N380
Laat de letter N je hier niet misleiden, want deze verwijst naar Enviolo… I know.
Oorspronkelijk werd deze naaf Nuvinci genoemd, vandaar dus de verwarring. Het leuke aan deze naaf is dat je makkelijk de versnellingsstand handmatig kunt aanpassen via de draaischakelaar aan het stuur, en dat kan traploos gebeuren.

Maar wat is nu het verschil tussen de cijfers 330 en 380 vraag je je af? Deze verwijzen naar het schakelbereik dat aangeeft wat het verschil is tussen de lichtste en de zwaarste versnelling. Zo heeft de N380 bijvoorbeeld 380% schakelbereik, wat betekent dat de lichtste versnelling 3.8 meer omwentelingen maakt dan de zwaarste versnelling doet.
Voorbeeld: MN380

N7 of N8
In dit geval staat de N voor Nexus, een fietscomponent dat fabrikant Shimano ook produceert. Deze versnellingsnaaf bevindt zich in het achterwiel waarin de versnellingen binnenin netjes weggewerkt zitten. Wat handig is aan de Nexus versnellingsnaaf, is dat terwijl je stilstaat je makkelijk naar een lichtere versnelling kunt terugschakelen en zo kun je nadien veilig wegrijden.
De cijfers 7 en 8 staan dan weer voor het aantal mogelijke versnellingen van je e-bike.
Voorbeeld: MN7

Extra – de QWIC R1
Bij QWIC hebben we één model waarbij de eerste letter niet door een tweede opgevolgd wordt, maar wel door het cijfer 1. Namelijk de R1, en gelukkig voor ons is daar een hele simpele verklaring voor, want deze e-bike heeft simpelweg maar één versnelling!
Voorbeeld: R1

Je bent er bijna, nog even dit:

Naast heel deze waslijst van codenamen, krijgen enkele fietsen ook “Speed”, “Belt”, “Tour”, “VV”, “RV”, “Lite”,“c” of “HS11” toegevoegd. Dit klinkt moeilijker dan het is, want deze benamingen worden enkel gebruikt ter aanvulling van vergelijkbare modellen om deze makkelijk te onderscheiden.

Speed staat voor Speed pedelec, dit zijn snelle elektrische fietsen waarmee je 45 km per uur kunt halen. Officieel behoren ze tot de bromfietsen, daarom krijgen Speed e-bikes nu ook een zijspiegel en een nummerplaat toegevoegd.
Voorbeeld: MA11 Speed

Je e-bike krijgt soms het toevoegsel Belt wanneer deze is uitgerust met een riemaandrijving. Het gaat hier over een riem op basis van kunststoffen in plaats van de traditionele ketting. Deze vorm van aandrijving is daarnaast enorm duurzaam en heel makkelijk te onderhouden.
Voorbeeld: MN8 Belt

Onze middenmotoren komen ofwel van het merk Bafang of van het merk Brose. Wanneer je het woord Tour bij ons ziet verschijnen, betekent dat de desbetreffende middenmotor eentje van Brose is. Heel simpel dus! Beide motoren werken tamelijk stil en krachtig, maar toch verdient Brose net één pluim meer en zou een tikkeltje beter zijn.
Voorbeeld: MN330 Tour

De begrippen VV en RV vertellen je dan weer iets meer over de soort remmen van je fiets.
VV wil zeggen dat het voor- en achterwiel velgremmen hebben. Een velgrem is een rubber blokje dat tegen de buitenkant van de band (=velg) drukt zodat je kunt remmen.
Voorbeeld: MN7 VV

RV duidt aan dat het achterwiel uitgerust is met een rollerbrake op het achterwiel en een velgrem op het voorwiel. Voor zij die het nog niet weten, een rollerbrake is de opvolger van de trommelrem en komt vooral voor bij stadsfietsen.
Voorbeeld: MN7.2 RV

Lite staat voor instapmodel. Dit wil zeggen dat de fiets goedkoper en lichter gemotoriseerd is dan een vergelijkbaar model.
Voorbeeld: FN7 Lite

C vind je terug bij onze elektrische fietsen die over een coaster brake beschikken. Dit betekent simpelweg dat je met de fiets in kwestie kunt remmen via een terugtraprem.
Voorbeeld: MN8c

Tot slot kun je HS11 ontcijferen als hydraulische velgremmen van het type Magura HS11. Deze geven ontzettend veel remkracht en zijn vrijwel onderhoudsvrij.
Voorbeeld: MN7.2 HS11

Zo, dat weten we dan ook weer. Voortaan gaan we beiden als QWIC expert door het leven!
Heb je verder nog een vraag of was er iets nog niet helemaal duidelijk? Neem dan zeker contact met ons op!
– Veel fietsgroetjes van Marie van QWIC