NO INDEX??
Nieuws

Intrekken veiligheidswaarschuwing | Schijfremmen Premium i

NUTT rem

 

Amsterdam, 9-4-2021 

Betreft: Intrekken veiligheidswaarschuwing Premium i hydraulische remmen 

Wat is het nieuws? 

Afgelopen vrijdag hebben wij een veiligheidswaarschuwing verstuurd voor de hydraulische remmen van het merk NUTT op basis van berichten afkomstig uit de markt en een eerste analyse in onze werkplaats. In het kader better safe than sorry hebben wij toen besloten om u te informeren over een mogelijk veiligheidsrisico. Inmiddels concluderen wij dat er geen veiligheidsissues zijn met de remmen op de Premium I serie en dat de remmen dus veilig voor gebruik zijn, mits correct afgesteldDit is niet bij alle fietsen af fabriek correct gedaan.  

 

Wat is er gebeurd? 

Door krapte in de markt bij bekende leveranciers als Shimano en Magura hebben wij besloten naast Shimano ook NUTT remmen te monteren op een aantal Premium modellen. Door de oplopende levertijden van componenten hebben wij dit type beschikbare remmen gemonteerd op zowel de Premium i-MN7(+) als MN7D(+) om de beschikbaarheid van deze modellen beter te kunnen garanderen. Deze gerenommeerde Taiwanese remmen fabrikant is volgens een uitgebreid protocol gevalideerd en de producten die wij kopen bij deze leverancier zijn getest volgens alle geldende normen en voldoen aan de ISO standaard. Begin maart zijn wij gestart met het verwerken van deze remmen op de Premium i-serie en inmiddels hebben wij de eerste modellen uitgeleverd. Na berichten uit de markt is er onzekerheid ontstaan hoe deze remhendels werken en juist afgesteld dienen te worden. Omdat wij bericht kregen dat de remmen niet goed zouden werken hebben wij op 2-4-2021 besloten om leveringen van deze producten tijdelijk stop te zetten en de veiligheidswaarschuwing uit te sturen.   

Wat is de situatie?  

De gemonteerde NUTT remmen functioneren goed, mits correct afgesteld 

Het ontwerp van het hydraulische reservoir zorgt ervoor dat de remhevel een twee-traps remfunctie heeft, waarbij er de eerste 2-4 cm waarbij de rem ingedrukt wordt er een “soft-brake” functie geactiveerd wordt met beperkte remkracht. Dit is bedoeld om blokkerende wielen te voorkomen bij plotseling hard remmen. Bij verdere verplaatsing van de remhevel wordt de remkracht vermeerderd naar 100%. De remmen zijn hierdoor minder agressief maar dit maakt de remmen niet minder krachtigDeze ervaring is anders dan wij gewend zijn van andere leveranciers zoals Shimano of Magura. 

Voor de technische toelichting op de werking van de NUTT remcilinder raadpleeg de kennisbank via: Technische beschrijving (LINK) 

De beslissing om een veiligheidswaarschuwing te versturen is gebaseerd op de volgende feiten: 

  1. Bij de assemblage van de eerste fietsen zijn de remhendels niet consistent op de juiste afstand afgesteld waardoor er te weinig ruimte zit tussen de remhevel en het stuur voor het volledige gebruik van de remkracht.  
  • Dit is te verbeteren door de remhevel in te stellen zodat deze minimaal 9 cm afstand tot het handvat heeft 
  • Per 8-4-2021 is de assemblage instructie aangepast en zal dit opgevolgd worden in onze kwaliteitscontroles. Hiermee verwachten wij dit probleem in de toekomst te voorkomen. 
  • In het volgende kennisbank artikel kunt u zien hoe u dit oplossen: Rijklaarmaak document (LINK) 
  1. 2. Wanneer het (na het uitvoeren van rijklaar maak instructie) mogelijk is om de rem volledig in te drukken tot aan het stuur zit er te weinig druk op de remleiding 
  • Dit is te verhelpen door het systeem af te vullen met behulp van een zgn. ontluchtingskit. 
  • Het kan in sommige gevallen voorkomen dat het systeem nog bijgevuld moet worden met mineraal olie.  

 

Vervolg 

Wij betreuren dat wij u hebben moeten informeren over een veiligheidswaarschuwing vlak voor het paasweekend en daarmee de uitleveringen naar consumenten vertraging hebben opgelopen.  

Met bovenstaande communicatie geven wij u verschillende mogelijkheden om de NUTT remmen af te stellen op de Premium serie 

Wij zijn ons ervan bewust dat de werking van deze remmen anders is dan wij met elkaar van andere remsystemen in de markt gewend zijnWij hadden dit in onze communicatie naar u moeten melden voor levering. Wij bieden onze excuses aan voor het daardoor ontstane ongemak.  

Wij begrijpen dat u mogelijk nog vragen heeft over bovenstaande en daarom willen wij u op korte termijn uitnodigen voor een digitaal webinar. In dit webinar geven wij uitgebreid uitleg over de technische werking en technische eisen waar wij deze remmen op hebben geselecteerd en willen wij u de mogelijkheid geven om vragen te stellen. U zult na het weekend een uitnodiging krijgen voor dit digitale evenement en wij vragen u met nadruk om hier even tijd voor te maken. 

Wij hebben vertrouwedat wij samen met u een kwaliteitsproduct op de markt zetten. Daarom gaan wij ook vanaf dinsdag 13-4-2021 weer door met de leveringen van de Premium-I serie.   

Wij willen u bedanken voor uw begrip. 

Met vriendelijke groet,  

Taco Anema 
CEO QWIC 

 

FAQ: Waarom NUTT remmen (achtergrondinformatie)

 


OUD: Veiligheidswaarschuwing hydraulische schijfremmen Premium i

2 April 2021, Amsterdam 

Beste QWIC-dealer, 

Middels deze weg vragen wij graag uw aandacht voor een urgente veiligheidswaarschuwing betreffende de hydraulische schijfremmen op recent uitgeleverde QWIC Premium i serie fietsen. We hebben geconstateerd dat door een onopgemerkte productiefout deze remmen mogelijk de remdruk verliezen of moeilijk op druk te brengen zijn. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties wanneer de fiets gebruikt wordt. Om deze reden vragen wij u dringend de betreffende fietsen tot nader order NIET in gebruik te nemen en/of over te geven aan consumenten 

herkent de betreffende schijfremmen aan de zwarte ‘NUTT’ markering in de deksel van het oliereservoir (zie rode kader): 

NUTT remmen Premium i

Deze instructie geldt niet voor fietsen met schijfremmen met het wit geprinte ‘NUTT’ logo op het oliereservoir (zie groene kader) en voor fietsen zonder ‘NUTT’ markering, zoals Shimano en Magura. 

Wij zijn in samenwerking met de fabrikant bezig met nader onderzoek en bijbehorende technische opvolging. Dit onderzoek zal enige dagen in beslag nemen. Terwijl het onderzoekt looptt zullen wij in ieder geval geen fietsen van de Premium i serie uitleveren. Wij zullen zo snel mogelijk berichten met meer informatie en opvolging. Tot die tijd rekenen wij op uw vertrouwen en geduld.  

Mocht u naar aanleiding van dit schrijven aanvullende vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met onze technische dienst via technische.dienst@qwic.nl of +31 20 6306541. 

Onze excuses voor het ongemak,  

Met vriendelijke groet, 

Jos Schutte QWIC Product Manager